Geweldloze communicatie voor iedereen

Geweldloze communicatie voor iedereen

Geweldloze communicatie voor iedereen

Geweldloze communicatie kan je op lange termijn veel beter uitkomen dan het steeds proberen opdringen van je mening. Bij het geweldloos communiceren staat de behoefte van beide partijen centraal, zonder je eigen ego naar voor te drukken.


Waar gaat het mis


Dit deel loopt in de meeste communicaties anders, waarin de persoon in kwestie zijn behoefte (onbewust) opdringt aan de andere.

Waardoor deze defensief kan reageren. Mensen gaan vanzelf tegen jou ingaan als ze zichzelf niet begrepen voelen. Het is een soort van natuurlijke schrikreactie.

Mensen vergeten vaak dat hun realiteit anders is dan de ander. Voor jou is dit misschien goed, maar voor de ander slecht, jij vindt dit misschien lekker maar voor de ander is het afschuwelijk. Wat jij belangrijk vindt is niet altijd even belangrijk voor een een ander en omgekeerd. Hierbij stilstaan kan dan ook goed zijn om een situatie op te lossen waarbij iedereen tot een evenwichtig akkoord komt.

geweldloze communicatie

Hoe kan het anders


Beter breng je jouw boodschap op een neutrale manier over, en neem je kennis van de feiten die op een objectieve manier bekijkt en bespreekt. Daarbij neem je ook aandacht voor jouw gevoelens, hoe voel je je bij hetgeen je wilt overbrengen. En tot slot komt het overbrengen van de vraag waarbij je jouw standpunt verduidelijkt.

Hierbij is het belangrijk dat je ook een nee kan aanvaarden. Het gaat erom jouw belangen over te brengen aan een persoon, en of deze daar op in gaat of niet is aan hem of haar de keuze. Hierin is het bij geweldloze communicatie de bedoeling om ook ruimte te maken voor de behoefte van de ander. Zo kan je eventueel tot een gemeenschappelijke oplossing komen, maar soms ook niet. Dit hoef je dan ook te respecteren van de ander.

Als beide partijen op deze manier communiceren kunnen er zeker gebalanceerde oplossingen naar voor komen. Het is dan ook goed voor zowel in persoonlijke als zakelijke context deze manier toe te passen.

Op lange termijn kan je hierdoor een stabeliere relatie opbouwen met een persoon waarbij het evenwicht tussen elkaars behoeften open kan besproken worden. Ook liefdesrelaties kunnen hierbij veel soepeler verlopen. Al is dit gevaarlijk om te zeggen uiteraard, liefde is nu eenmaal onvoorspelbaar...

Om deze theorie wat te verduidelijken kan je het met dit voorbeeld makkelijker begrijpen.


Een vriend van mij David, had met zijn collega José, waar hij dagelijks mee werkte, steeds hetzelfde voor. Namelijk dat hij nooit op tijd kwam op hun afspraken voor het werk. Zij hadden samen een bedrijfje, en ze spraken 's morgens steeds af op dezelfde plaats. Maar keer op keer kwam zijn collega te laat voor ze gingen vertrekken naar hun klanten. Waardoor dit na verloop van tijd wel irritant werd voor David. 

Tot op een dag dat het hem teveel werd en hij besloot om zijn frustraties uit te leggen dat dit voor hem helemaal niet oké was. Maar José, die een zeer goede vriend is zag er totaal geen probleem in. Hierop vertelde hij aan José dat hij altijd te laat komt, ondanks dat ze afspraken voor op een bepaald uur. Dit is het waarnemings gedeelte, waarbij de situatie op een objectieve manier wordt voorgesteld.

Hij zei dan ook tegen José dat dit voor hem zeer frustrerend is want dat het voor hem belangrijk is om op tijd te zijn. En dat dit voor hem onaangenaam is dat hij steeds moet staan wachten. Hiermij brengt hij zijn gevoelens over die hij door die situatie ervaart.

Dan vroeg hij, José die niet veel geeft om op tijd te zijn, ofdat hij meer op tijd kon zijn. Maar José zei heel rustig dat dit niet zal gaan. Want dat dit voor hem niet even belangrijk is. David wist even helemaal niet wat te antwoorden hierop. Maar wat hierin belangrijk is, is dat de behoefte niet wordt opgedrongen. Het is voor David belangrijk om op tijd te zijn, maar voor José helemaal niet. Hij heeft andere behoeftes, zoals bijvoorbeeld onthaasten. 

Maar David respecteerde dit en dan gingen ze kijken wat wel een mogelijke oplossing zou kunnen zijn. En dan kwamen ze tot de oplossingen dat David vertrekt naar en dat José zelf maar achterkomt als hij te laat is. Hierin werd de behoefte heel duidelijk binnen jezelf gehouden zonder deze op te dringen, wat onbewust constant gebeurd. 

Ga je met deze manier van communiceren op stap en bekijken eens hoe mensen reageren als je op deze manier je noden duidelijk maakt. Je zal versteld staan hoe simpel sommige discussies kunnen zijn.

Bedankt voor het lezen en like of deel dit artikel zeker als je het interessant vond!

Author Avatar

Over auteur

Met Beter Gezond willen we gezondheidszorg eenvoudiger toegankelijk maken voor hulpbehoevenden. Heb je een artikel die je graag wil delen op onze website? Stuur een mail naar gaetan@betergezond.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cijfer*