Goede gewoontes behouden tijdens de Corona Crisis

Goede gewoontes behouden tijdens de Corona Crisis

Goede gewoontes behouden tijdens de Corona Crisis
We zijn intussen enkele weken verder terwijl de Corona maatregelen van kracht zijn. Voor sommige mensen is het de hel om steeds alleen opgesloten te zitten. Voor anderen is het dan weer de hemel om rustig op zichzelf te kunnen zijn.De eerste weken dat de Corona crisis ons land overnam werd ik zelf uit mijn dagelijkse routine gebracht. Waardoor het moeilijk werd om mijn (goede) gewoontes te blijven behouden.

Zo was plots de fitness gesloten, die ik als basis hield voor mijn gezonde levensstijl rond te organiseren. Na het sporten ging ik vaak een gezonde maaltijd klaarmaken, en had ik meer structuur in mijn planning.
Deze gewoontes waren gekoppeld aan elkaar, waardoor als het enig wegviel, zo ook het andere verdween...

Ik denk dat dit zo was voor een grote groep mensen hun structuur van de ene dag op de andere plots wegviel. Dit kan je tijdelijk uit balans brengen waardoor je even niet meer verder geraakt in je werk of andere domeinen van je leven.


Mijn dagen bestonden vooral uit laat opstaan, en daarna doen waar ik zin in had. Dit hield voornamelijk in: In de tuin zitten, rond de middag al aperitieven, en nog andere dingen niet wel beter konden...


Ik wou wel de draad terug opnemen naar mijn structuur van voordien, maar dat leek dag op dag niet te lukken. Elke keer dacht ik: het zal voor morgen zijn...


Op een dag kwam ik echter een filmpje tegen waarin verteld werd over het principe van Elastic Habits. Hier ging het over het opbouwen van dagelijkse  gewoontes die je door ze op 'elastische' wijze op te stellen beter kan behouden en doorzetten.


Dit principe gaat als volgt:


Je neemt een gewoonte die je wilt aanhouden op lange termijn. Om een voorbeeld te gebruiken nemen we fitnessen, aangezien dit een vaak voorkomende uitdaging is die moeilijk is om consistent aan te houden.


Om deze gewoonte 'elastisch' te maken ga je deze vervolgens in drie niveau's opsplitsen. Dit doe je met de reden dat je niet elke keer evenveel zin of tijd zal hebben om te gaan trainen. 


Er zijn dus drie niveau's:
- De Mini gewoonte
- De Medium gewoonte
- De Ultieme gewoonteDe Ultieme gewoonte is het ideale scenario om de gewoonte te onderhouden. Hierbij ga je je doelstelling zetten om bijvoorbeeld een uur te fitnessen. 
De ultieme versie van je doel kan je uitvoeren als je tijd en zin hebt om ermee aan de slag te gaan. 
Maar dit zal echter niet altijd het geval zijn. Daarom is er de Medium en de mini gewoonte.


De medium gewoonte is er, voor als je een beperkte tijd of minder zin hebt, maar toch wilt beginnen. Dan kan je bijvoorbeeld zeggen dat je een kwartier zal sporten. Dit is een verkorte versie van je Ultieme doelstelling. De verkorte versie helpt je om toch je gewoonte te behouden, zonder een dag over te slaan.


Tot slot is er ook nog de 'Mini' variant van je gewoonte. Deze is de makkelijkste manier om toch je gewoonte te behouden, wat er ook tussenkomt. Hierbij stel je best een zo minimaal mogelijke doelstelling, bijvoorbeeld 1 minuut trainen. Zodat je dit in elke mogelijke situatie nog kan uitvoeren. 


Dit is bij gewoontes belangrijk dat je ze aanhoudt, no matter what happens. Vandaar dus de mini gewoonte, voor als je eigenlijk geen zin heb. Maar gewoontes moet je kweken, en daar is discipline van groot belang.


Door jezelf te trainen om elke dag een vooruitgang te boeken, ga je op het einde van het jaar 365 keer vooruitgang hebben gemaakt in je dagelijks leven. 


Ik gebruik deze methode intussen al even en het helpt me om verschillende gewoontes door elkaar te kunnen aanhouden zonder dat ik ze vergeet te doen. 


Ga er eens mee aan de slag en zie hoe het werkt voor jou.


In onderstaand filmpje kan je de Engelse versie nog eens uitgebreid bekijken.
Author Avatar

Over auteur

Met Beter Gezond willen we gezondheidszorg eenvoudiger toegankelijk maken voor hulpbehoevenden. Heb je een artikel die je graag wil delen op onze website? Stuur een mail naar gaetan@betergezond.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Cijfer*